Verschenen: Piekeren en schrikbeelden
Gedachten onderdrukken werkt niet
Veel mensen proberen hun suïcidale gedachten en schrikbeelden te onderdrukken, maar dit heeft vaak het tegenovergestelde effect. Ook oncontroleerbare schrikbeelden proberen mensen vaak te onderdrukken. Dit werkt echter meestal niet en het resultaat is dat je er juist wel aan denkt. En als je je wanhopig voelt, kunnen die gedachten en beelden helemaal bezit van je nemen, alsof er een vervelend liedje in je hoofd zit, al dan niet met geluid, dat er maar niet uit wil.
Suïcidale schrikbeelden onder controle krijgen
De boodschap van dit boek is dat denken aan zelfdoding heel normaal is onder vervelende levensomstandigheden. Het lijkt een vorm van zelfbescherming te zijn: als dit of dat gebeurt, dan kan ik altijd nog suïcide plegen. Maar op een gegeven moment kunnen deze gedachten zich ontwikkelen in een richting die niet langer meer als zelfbescherming kan worden opgevat: de suïcidale gedachten nemen dan de regie over.
Dit boek bevat een 6-weekse zelfhulpcursus met adviezen en oefeningen om te leren gedachten en beelden aan zelfdoding beter onder controle te krijgen. Tijdens deze cursus leer je om die gedachten beter onder controle te krijgen en om ze te trotseren. Want als jij geen suïcide wil plegen, dan hoeft dat ook echt niet, ook al lijken jouw gedachten en beelden jou ertoe te dwingen.
Behandeling van mensen die aan zelfmoord denken
De methoden die in dit boek beschreven worden hebben bewezen effectief te zijn in het behandelen van overmatig piekeren en rumineren. Deze benadering kan ook nuttig zijn voor mensen die aan zelfdoding denken. Cognitieve benaderingen voor piekeren, ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie hebben geleid tot een aanzienlijke verbetering in de behandeling van overmatig piekeren en rumineren. Deze benaderingen zouden volgens de auteurs van dit hulpboek ook behulpzaam kunnen zijn in de behandeling van mensen die aan zelfdoding denken. In Nederland zijn inmiddels diverse groepen hulpverleners getraind in de methode uit dit boek, inclusief de toepassing van EMDR bij suïcidale intrusies.
Over de auteurs
Prof. dr. Ad Kerkhof was hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in piekeren, depressie, rouw, EMDR en suïcidepreventie. Dr. Bregje van Spijker heeft ruim tien jaar als wetenschappelijk onderzoeker gewerkt. Eerst aan de Vrije Universiteit in Amsterdam voor haar promotieonderzoek naar een online-zelfhulpcursus voor mensen met gedachten aan zelfdoding, en daarna aan het Centre for Mental Health Research van de Australian National University in Canberra als postdoc en research fellow.
Het is van belang om te beseffen dat je door dit hulpboek te volgen niet
direct van je problemen af komt. Je kunt echter wel leren om minder te piekeren over
zelfdoding. En daardoor krijg je minder last van je gedachten en beelden en kun je meer tijd vrijmaken voor meer doelgerichte oplossingen.
Denk jij aan zelfmoord? Praat erover! Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl
Lees meer over
Bestel het boek
Dit zelfhulpboek is onderdeel van de serie Boom Hulpboeken