Een andere kijk op rekenvaardigheid met de SVT Rekenen-Wiskunde
De Schoolvaardigheidstoets (SVT) Rekenen-Wiskunde is onderdeel van het leerlingvolgsysteem van Boom test uitgevers en is daarnaast ook afzonderlijk in te zetten, bijvoorbeeld als aanvullend instrument naast het Cito leerlingvolgsysteem.
Waarom twee rekentoetsen afnemen bij dezelfde leerlingen?
De SVT Rekenen-Wiskunde toetst rekenvaardigheid op een andere manier dan de rekentoets van Cito. Als er na afname van de Cito rekentoets twijfel blijft bestaan over het niveau van de leerling, is de SVT Rekenen-Wiskunde het middel bij uitstek om eens op een andere manier naar de rekenvaardigheid te kijken. Regelmatig horen wij dan ook van gebruikers:
'Na de Cito maakte ik me toch wat ongerust, maar toen ik als extra check de SVT Rekenen-Wiskunde afnam, kwam de aap uit de mouw: als het puur om het rekenen gaat, blijkt er niet zo veel aan de hand!'
Wat is het verschil tussen de toetsen?
Wanneer u beide toetsen naast elkaar legt, ziet u meteen de verschillen: de SVT Rekenen-Wiskunde beperkt zich zo veel mogelijk tot de som zelf. Er worden zo weinig mogelijk woorden gebruikt om de opgave te presenteren. Veel van de sommen zijn zelfs pure ‘kale’ sommen. Ook de realistische sommen maken gebruik van zo weinig mogelijk woorden. Er wordt zonder omwegen duidelijk gemaakt wat er uitgerekend moet worden. En bovendien: de antwoorden moeten ‘gewoon’ worden opgeschreven: geen multiple choice! Het gaat namelijk om de sommen en niet om begrijpend lezen.
Volwaardig alternatief
De opbouw van de toets maakt hem zeer geschikt voor ‘een tweede kans’ of second opinion. Met de SVT Rekenen-Wiskunde krijgt u een volwaardig oordeel: de toets is goedgekeurd door de Cotan en de Onderwijsinspectie. Hebt u leerlingen in de klas die moeite blijken te hebben met de 'taal rond de som'? Overweeg dan om bij deze leerlingen de Schoolvaardigheidstoets structureel af te nemen.
Lees meer over de SVT Rekenen-Wiskunde >>
Lees meer over het complete leerlingvolgsysteem >>