Nieuws
COTAPP Ieder kind maakt de COTAPP in zijn eigen tempo
Redactie
4 november 2019
Leestijd:
132x gelezen
Bij de ontwikkeling van de COTAPP is bewust gekozen voor een self-paced opzet zodat ieder kind de taak in zijn eigen tempo kan maken. Tijdens de afname wordt een volgende trial pas aangeboden wanneer het kind de voorafgaande trial beantwoord heeft. Dit in tegenstelling tot fixed-paced tests, die ongeacht het tempo van het kind trials presenteren op een van tevoren vastgelegd tempo. Waarom is gekozen voor een self-paced opzet?

Vijf redenen waarom COTAPP een self-paced opzet heeft:
- Ten eerste geeft een self-paced opzet meer inzicht in de door het kind gekozen balans tussen snelheid en accuratesse. Een self-paced opzet is sterker gerelateerd aan de activiteit van onderliggende hersennetwerken van cognitieve functies en laat meer individuele variatie zien dan tests met een fixed-paced opzet. Juist deze zelfgekozen balans is vaak verstoord bij kinderen met ontwikkelingsproblematiek.
- Ten tweede geeft een self-paced taak inzicht in de vraag of een kind bepaalde cognitieve functies wel beheerst, maar hiervoor alleen meer tijd nodig heeft. Met andere woorden, wanneer het kind de tijd wordt gegund, kan het belastende cognitieve functies misschien wel uitvoeren. Dit kan voornamelijk van belang zijn bij kinderen met een benedengemiddelde intelligentie of andere redenen voor een trage verwerkingssnelheid, voor wie fixed-paced tests veelal te snel staan ingesteld.
- Ten derde is een self-paced taak niet snel te makkelijk voor kinderen met een (ver) bovengemiddelde intelligentie. Deze kinderen hebben vaak een bovengemiddelde verwerkingssnelheid waardoor fixed-paced tests te langzaam staan ingesteld om daadwerkelijk een beroep te doen op meer complexe cognitieve functies.
- Ten vierde dwingt een self-paced opzet het kind te reageren: fixed-paced tests lopen veelal ongeacht de respons door, wat resulteert in ontbrekende data (zogenoemde omissies). Bij omissies is het niet duidelijk of de opgave te ingewikkeld was voor het kind (foute respons) of dat het kind te langzaam was of om onbekende redenen niet antwoordde (bijvoorbeeld doordat het afgeleid was).
- Ten slotte is een belangrijke praktische reden voor een self-paced taak dat deze op elk moment kan worden gestopt wanneer het nodig is om een pauze in te lassen. Uiteraard is het niet de bedoeling standaard te pauzeren (zie bijlage 1, COTAPP Handleiding) maar het is wel mogelijk indien dit echt noodzakelijk is. Het feit dat het kind een pauze nodig heeft, wordt meegewogen in de resultaten (maar beïnvloedt de reactietijd niet sterk, omdat hiervoor de mediaan wordt gebruikt in plaats van het gemiddelde. Zie de paragrafen 6.9 en 6.10 van de COTAPP Handleiding).
Wilt u meer informatie?
Download de COTAPP brochure of bestel het COTAPP startpakket.