Alternatief model voor persoonlijkheidsstoornissen in DSM-5 stimuleert wetenschappelijk onderzoek

De DSM-IV hanteerde een indeling in tien typen persoonlijkheidsstoornissen. Verschillende herzieningsvoorstellen in de aanloop naar de DSM-5 hebben niet geleid tot een definitieve nieuwe indeling, waarmee de categoriale benadering van persoonlijkheidsstoornissen blijft bestaan. Wel zijn er twee andere wijzigingen doorgevoerd die invloed hebben op de classificatie van persoonlijkheidsstoornissen.
Alternatief model voor persoonlijkheidsstoornissen in Deel III
In Deel III van het handboek DSM-5 is een apart hoofdstuk gewijd aan een alternatief, hybride dimensionaal-categoriaal model. Dit hybride model bevat nog maar zes van de oorspronkelijke tien typen persoonlijkheidsstoornissen. Clinici kunnen elk type stoornis vaststellen aan de hand van een specifiek patroon van beperkingen en trekken. De modellen in Deel III zijn opgenomen om onderzoek te stimuleren, waarmee de DSM-5 én het werkveld zich kunnen blijven ontwikkelen.
Beoordelen op één as
Voorgaande edities van de DSM waren gebaseerd op een multiaxiaal systeem, dat veel werd toegepast, maar niet nodig was voor de classificatie van een psychische stoornis. Daarom zijn in de DSM-5 de eerste drie assen gecombineerd tot één as met daarop alle psychische en somatische aandoeningen. De kunstmatige scheiding tussen assen verdwijnt hiermee, wat de klinische praktijk en het wetenschappelijke onderzoek ten goede komt.
DSM-5: nieuwe editie van standaardwerk voor de ggz
In april 2014 verscheen de Nederlandse vertaling van de complete DSM-5: het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5®). Het handboek biedt de meest actuele classificaties, met achtergronden en toelichting. Hiermee komt u tot een op de patiënt toegesneden diagnose.
Whitepaper 'Persoonlijkheidsstoornissen'
De American Psychiatric Association heeft een groot aantal whitepapers gepubliceerd over de wijzigingen van DSM-IV naar DSM-V. In het whitepaper 'Persoonlijkheidsstoornissen' leest u wat er precies is veranderd.
Download het whitepaper 'Persoonlijkheidsstoornissen' >>