Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Bij meer complexe problematiek blijkt een goede inschatting van uiteenlopende aspecten van iemands psychisch functioneren van belang om tot een adequate indicatiestelling voor behandeling te komen. De aard en ernst van de klachten en problemen dienen daarbij op een adequate wijze te worden beoordeeld, maar ook iemands capaciteiten en mogelijkheden om van behandeling te kunnen profiteren zijn hierbij van belang.
Tijdens het Jaarsymposium Persoonlijkheidsstoornissen 2024 staan we stil bij de waarde en betekenis van bestaande en nieuwe diagnostische methoden en bijbehorende instrumenten in de dagelijkse klinische praktijk. Hoe voorkom je onderdiagnostiek, en hoe vermijd je overdiagnostiek? Wat is het belang van goede differentiaaldiagnostiek? Welke semigestructureerd interviews, vragenlijsten en andere methoden staan ons ter beschikking? Wat zijn hun mogelijkheden en beperkingen? En hoe leidt dit alles tot een efficiënte keuze in de dagelijkse praktijk?
In de eerste helft van het programma wordt in enkele lezingen een overzicht gegeven van recente inzichten en ontwikkelingen in de diagnostiek. Wat is de huidige stand van zaken? Wat zijn belangrijke dilemma’s die daarbij spelen? En hoe geef je diagnostiek vorm in samenwerking met de cliënt? De tweede helft wordt gevuld door twee workshops, waarin op verdiepende en interactieve wijze wordt stilgestaan bij specifieke manieren van diagnostisch handelen. De dag wordt afgesloten met een blik op de toekomst. Wat kunnen nieuwe ontwikkelingen ons in diagnostisch opzicht gaan brengen?
Deze studiedag is mede geïnspireerd door het verschijnen van het Praktijkboek persoonlijkheidsdiagnostiek onder redactie van Han Berghuis, Theo Ingenhoven en Paul van der Heijden (2024, Houten, Bohn Stafleu van Loghum).
Deze nascholing is een opname van het jaarsymposium Persoonlijkheidsstoornissen: Persoonlijkheidsdiagnostiek in de klinische praktijk, dat op 15 november 2024 heeft plaatsgevonden. De presentaties kunnen online gevolgd worden, waar en wanneer je maar wil.
Persoonlijkheidsdiagnostiek: welk doel heiligt welke middelen?
Dr. Theo Ingenhoven, dr. Han Berghuis, prof.dr. Paul van der Heijden
De diagnostiek van complexe persoonlijkheidsproblematiek kan vanuit verschillende gezichtspunten vormgegeven worden: het descriptief-fenomenologisch perspectief (zoals in de DSM-5), vanuit psychodynamische theorieën en modellen, en op basis van persoonlijkheidstrekken. Hieruit heeft zich inmiddels een breed scala aan instrumenten ontwikkeld, waaronder semigestructureerde interviews, vragenlijsten en indirecte methoden. Maar wat is zinvol en passend voor jouw praktijk? En hoe voorkom je zowel onder- als overdiagnostiek? Een goed omschreven doel en een juiste vraagstelling geven richting.
Cijfers zijn echt zo gek nog niet! Het kwantificeren van Tegenoverdracht bij Persoonlijkheidsstoornissen
Dr. Anton Hafkenscheid
Psychodiagnostiek is Samen…Werken!
Dr. Hilde de Saeger
Therapeutisch Psychologisch Onderzoek (TPO), ontwikkeld door Stephen Finn, kenmerkt zich door een intensieve samenwerking tussen cliënt en onderzoeker. Het model staat voor een geïndividualiseerde vorm van psychodiagnostiek om de unieke dynamiek van de cliënt te verkennen. TPO leent zich vooral voor cliënten met persoonlijkheidspathologie, omdat het nieuwsgierigheid en hoop aanwakkert. Met een sterke focus op empathie en een open, not–knowing attitude bevordert TPO zelfontdekking en zelfvertrouwen.
Workshop 1: Het Alternatief DSM-5-model voor Persoonlijkheidsstoornissen
Dr. Han Berghuis
Het Alternatief DSM-5–model voor Persoonlijkheidsstoornissen (AMPS; DSM-5, deel-III; APA, 2013) definieert persoonlijkheidspathologie in termen van persoonlijkheidsdisfunctioneren in combinatie met (een profiel van) pathologische persoonlijkheidstrekken. Met behulp van dit model kan zowel de aard als de ernst van persoonlijkheidspathologie worden onderzocht. In deze workshop wordt het Alternatief DSM-5–model kort besproken en is er vooral aandacht voor de klinische toepassing daarvan met behulp van het STiP 5.1 interview en PID-5 vragenlijst.
Workshop: Persoonlijkheid of psychosegevoeligheid
Dr. Rikus Knegtering en dr. Theo Ingenhoven
Op papier, zoals in de DSM-5-TR, lijkt het redelijk eenduidig, maar in de dagelijkse praktijk van de hulpverlening blijken de symptomatologie van psychotische stoornissen en de kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen vaak te overlappen. Toch kan juist de ene of andere diagnose verstrekkende consequenties hebben voor de behandeling. In deze interactieve workshop wordt aan de hand van een complexe casus gedemonstreerd wat de waarde en beperkingen kunnen zijn van uiteenlopende diagnostische methoden en instrumenten.
Dierpersoonlijkheid: een kwestie van context!
Prof.dr. Kees van Oers
Hoe geven gedragsobservaties bij koolmezen ons een kijk op de natuurlijke variatie in persoonlijkheidskenmerken? Ook andere dieren dan mensen hebben persoonlijkheid. Onderzoek naar dierpersoonlijkheid is al decennialang niet weg te denken uit de biologie. Maar hoe worden die persoonlijkheden gemeten? Zijn ze echt wel zo vergelijkbaar met menselijke individuele verschillen? Deze lezing geeft een indruk hoe er binnen de biologie wordt gekeken naar persoonlijkheid en hoe het gemeten wordt als je een dier niets kunt vragen. Wie weet valt er nog wat te leren?
is klinisch psycholoog. Hij heeft zich gespecialiseerd in de (psycho)diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen. Hij promoveerde in 2014 op een onderzoek naar de kerncomponenten van persoonlijkheidspathologie. Dit onderzoek was nauw gelieerd aan het Alternatief DSM-5-model voor persoonlijkheidsstoornissen.
is klinisch psycholoog/psychotherapeut en senior wetenschappelijk onderzoeker bij het Centrum voor Adolescentenpsychiatrie van de Reinier van Arkelgroep te ‘s-Hertogenbosch.
is als psychiater, psychotherapeut en docent jarenlang actief betrokken bij de diagnostiek en behandeling van complexe persoonlijkheidsproblematiek. Hij was gedurende 20 jaar (mede)voorzitter van de landelijke Psychiater Expertgroep Persoonlijkheidsstoornissen (PePs). In 2009 promoveerde hij op de betekenis van psychodynamische persoonlijkheidsdiagnostiek middels onderzoek naar betrouwbaarheid en validiteit van het Ontwikkelingsprofiel. Mede onder zijn redactie verscheen het Handboek borderline persoonlijkheidsstoornis (2012), De DSM-5 welbeschouwd (2017), het Handboek persoonlijkheidsstoornissen (2018) en het Praktijkboek persoonlijkheidsdiagnostiek (2024).
is als klinisch psycholoog en psychotherapeut verbonden aan Arkin/Sinai Centrum, Joodse geestelijke gezondheidszorg. Hij is supervisor van diverse specialistische psychotherapieverenigingen (VGCt, NVP, VPeP), auteur van De therapeutische relatie (De Tijdstroom, 2021) en Beter worden in je vak (Boom, 2018) en docent aan diverse postdoctorale opleidingen (Centrale RINO Groep Utrecht, Radboud Centrum Sociale Wetenschappen en de Katholieke Universiteit Leuven.) Daarnaast is hij redacteur van het Tijdschrift voor Psychotherapie.
is als psychiater verbonden aan de afdeling voor psychotische stoornissen van Lentis in Groningen, waar hij tot voor kort ook A-opleider was voor de psychiaters in opleiding. Hij is nauw betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar bedoelde en onbedoelde effecten van psychofarmaca, in het bijzonder ook de bijwerkingen op seksuele functies en seksualiteitsbeleving.
is senioronderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en buitengewoon hoogleraar Animal Personality aan Wageningen University & Research
is klinisch psycholoog/psychotherapeut, specialismeleider Diagnostiek bij de Viersprong en trainer & supervisor Therapeutic Assessment bij RINO Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.
De on demand versie van dit symposium is niet langer geaccrediteerd. Je kan (op verzoek) wel een certificaat ontvangen voor je deelname.
Na afronding van het Jaarsymposium Persoonlijkheidsstoornissen 2024 hebben de deelnemers kennis van:
Het inschrijfgeld voor de on demand online nascholing bedraagt € 99,-.
Inschrijven voor deze on demand nascholing kan via bovenstaande button.
Indien de betaling via iDeal wordt voldaan, sturen wij de je link naar de on demand binnen enkele werkdagen toe. Indien de betaling per bankoverschrijving wordt voldaan, sturen wij de link naar de on demand uiterlijk op de dinsdag na ontvangst van de betaling toe (bankbetalingen worden elke maandag verwerkt).
Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.
Dit symposium is bedoeld voor psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, POH-GGz, spv’n en degenen die in opleiding zijn of studeren voor deze disciplines. Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.
Dit symposium is een samenwerking tussen de NVP en Boom Academy