
Versterk je onderwijs met technologie en AI
Hoe goed ben jij op de hoogte van de nieuwste mogelijkheden en ontwikkelingen op het gebied van blended learning? Over hoe technologie en AI het onderwijs persoonlijker, efficiënter en interactiever kunnen maken? Tijdens alweer de vierde editie van de Boom Blended Week (7-10 april) delen we inspiratie en concrete tips die je kunnen helpen bij vormgeven van jouw blended onderwijs. Alle sessies zijn online en gratis te volgen.
Wat kun je verwachten?
-
Vier dagen gratis online sessies om uit te kiezen.
-
Effectieve strategieën om online en offline leren te combineren.
-
Slimme inzet van AI-tools in het onderwijs.
- Praktische tips voor digitaal lesgeven.
- Q&A met experts over technologie in het onderwijs.
Voor wie
De Boom Blended Week is voor alle docenten en onderwijsprofessionals uit het hoger onderwijs. Voor beginners én gevorderden in alle onderwijssectoren.
Gratis online sessies
De hele week zijn er gratis online sessies vol praktische inzichten en concrete handvatten. Van brede digitale didactiek en onderwijsinnovatie tot verdiepende sessies gericht op specifieke opleidingen. Speciaal voor docenten van pabo- en lerarenopleidingen is er elke dag een lunchsessie.

Uitgelicht: Lunchsessies voor Pabo & lerarenopleiding
Speciaal voor Pabo’s en lerarenopleidingen organiseren we elke dag een interactieve lunchsessie over een actueel onderwijsthema. Krijg praktische inzichten en direct toepasbare tips—allemaal binnen je lunchpauze!
Programma:
- Maandag 7 april – Lesgeven met AI-superkrachten
- Dinsdag 8 april – Instroom zonder uitstroom
- Woensdag 9 april – Digitaal vertellen: maak leren krachtiger met technologie
- Donderdag 10 april – Zelfregulatie in het basisonderwijs
Programma
Bekijk het programma van de Boom Blended Week 2025. Via onderstaande groene button kun je je voor één of meerdere sessies inschrijven. Na inschrijving ontvang je een Teams-link, waarmee je eenvoudig kunt deelnemen.
Ma 7 april | 12-13 uur | Lesgeven met AI superkrachten | Pabo en Lerarenopleiding
Grijp jij nog steeds naar Kahoot! als je ICT in je les wilt inzetten? Er zijn talloze interactieve tools om studenten actiever te betrekken en inzicht te krijgen in hun leerproces. Maar voelen veel bestaande toepassingen beperkt of niet passend voor jouw onderwijs? Generatieve AI biedt de mogelijkheid om zelf eenvoudig interactieve werkvormen en educatieve toepassingen te ontwerpen én direct in te zetten. In deze sessie laat Robert Mol zien hoe je AI effectief gebruikt om lesmateriaal te creëren dat écht aansluit bij jouw studenten en leerdoelen.
Robert Mol begon als docent Engels, waarbij zijn passie voor het bevorderen van leren met behulp van technologie al snel een plekje kreeg in zijn onderwijs. Van 2019 tot 2024 heeft Robert gewerkt als lerarenopleider didactiek en pedagogiek op de Hogeschool Rotterdam, waarvoor hij in 2022 de award voor ‘Docent van het jaar’ mocht ontvangen. Robert is nu adviseur onderwijskwaliteit bij de Hogeschool Rotterdam en zelfstandig coach, consultant en trainer op het gebied van AI en digitale didactiek.
Ma 7 april | 15-16 uur | De digi- en datavaardige docent in de échte wereld | Alle opleidingen
Digitalisering en technologie veranderen het onderwijs razendsnel. Maar hoe zorg jij als docent dat je digi- en datavaardigheden up-to-date blijven en echt bijdragen aan beter onderwijs? Tijdens deze interactieve workshop laat Jochem ten Böhmer (onderwijskundige blended leren en AI) je zien hoe je AI en digitale tools slim inzet en praktisch aan de slag gaat om je (blended) onderwijs te verbeteren, verrijken of te ondersteunen.
Je ontdekt hoe je:
- Activerende werkvormen kunt verrijken met AI.
- Toetsing AI-bestendig maakt
- Bestaande content kunt herzien en mixen.
- Campustijd optimaal benut voor de student.
- Direct praktische stappen zet met de Toolkit Blend je Onderwijs.
Mis deze kans niet! Schrijf je nu in en til je eigen onderwijs naar een hoger niveau. Jouw studenten zullen je dankbaar zijn.
Jochem ten Böhmer is onderwijskundige blended leren en AI bij Hogeschool Arnhem Nijmegen
Di 8 april | 10-11 uur | Managen van digitale transformatie | Economie
Als docent kom je regelmatig in aanraking met het thema digitale transformatie. Zeker sinds de opkomst van AI is digitale transformatie niet meer weg te denken uit het klaslokaal, noch uit het beroepenveld. Maar wat is digitale transformatie precies, en hoe kunnen we deze verweven met de bestaande onderwijscontent en onderwijscontext, zodat docenten dit thema voldoende aandacht kunnen geven zonder de gehele onderwijsopzet of het curriculum op zijn kop te zetten?
In deze sessie introduceren we de leermodulereeks Management van Digitale Transformatie en duiken we in de kern van digitale transformatie: van nieuwe technologieën en waardesystemen tot de impact op organisaties, diverse branches en de maatschappij. De leermodulereeks Management van Digitale Transformatie sluit aan bij actuele ontwikkelingen en sectorbrede verkenningen binnen het hoger economisch onderwijs.
Boban Vukicevic is hogeschooldocent Management van Digitale Transformatie aan de Hogeschool Utrecht / Institute for People & Business en onderzoeker bij het lectoraat Organisaties in Digitale Transitie. Hij heeft een achtergrond in senior management- en directiefuncties in het bedrijfsleven en was tevens ondernemer. Daarnaast is Boban actief als commissaris en expert op het gebied van digitale transformatie bij diverse organisaties. Zijn belangstelling gaat uit naar het begrijpen van de impact van digitale technologie op organisaties en sociale praktijken, deze te articuleren en te helpen deze ten goede aan te wenden.
Di 8 april | 12-13 uur | Instroom zonder uitstroom | Pabo en Lerarenopleiding
Startende leraren en zij-instromers staan voor een enorme uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat ze niet alleen goed voorbereid beginnen, maar ook blijven? Een sterk inductietraject biedt de juiste begeleiding, ruimte voor groei en de mogelijkheid om te leren van fouten - zonder kopje onder te gaan.
In deze sessie deelt Marjolein Mantelaers inzichten uit haar onderzoek en haar nieuwste boek. Ze laat zien hoe een modulair inductietraject maatwerk mogelijk maakt en helpt om de instroom van startende leraren te vergroten en de uitval te beperken. Hoe kun je dit binnen je opleiding of school effectief vormgeven? Ontdek praktische handvatten en wissel ervaringen uit met collega’s.
Di 8 april | 15-16 uur | Persoonlijke en professionele ontwikkeling tot verpleegkundige | Zorg
'Als verpleegkundige leer je het leven en jezelf in sneltreinvaart kennen,' zegt Greetje Hingstman vaak tegen haar studenten. Maar waarom zou dat pas beginnen als ze in de praktijk werken? Waarom niet vanaf dag één van de opleiding?
Een opleiding tot verpleegkundige zou niet alleen kennis en vaardigheden moeten overbrengen, maar ook de vraag centraal moeten stellen: wat voor verpleegkundige wil ik zijn? Wat voor professional wil een patiënt of cliënt aan zijn bed ontmoeten?
In de praktijk blijkt dat essentiële thema’s zoals omgaan met de dood, levensvragen, werkdruk en grenzen stellen vaak slechts zijdelings aan bod komen. Tegelijkertijd zijn dit juist de onderwerpen die studenten voorbereiden op de realiteit van het vak. Hoe begeleid je studenten hierin op een effectieve manier?
Blended learning biedt hiervoor een krachtige aanpak. Tijdens deze sessie maak je kennis met de uitgave Persoonlijke en professionele ontwikkeling tot verpleegkundige (boek, online omgeving + docenthandleiding) en ontdek je hoe deze blended leermethode studenten helpt bij hun professionele en persoonlijke groei.
Verpleegkunde is één van de mooiste beroepen ter wereld, vindt Greetje Hingstman. Tijdens haar carrière in het communicatievak, besloot ze dan ook haar 'oude' droom te volgen en - ook - verpleegkundige te worden. Beide vakken combineert ze nu door les te geven aan verpleegkundestudenten, trainingen aan patiëntenverenigingen en zich in brede zin in te zetten voor aandachtvolle communicatie in de zorg vanuit haar eigen bedrijf.
Wo 9 april | 9.15-10.15 uur | Motiverende gespreksvoering | Zorg, Welzijn & Lerarenopleiding
Motivatie zet mensen in beweging - of juist niet. In onderwijs en mensgerichte beroepen lijkt motivatie soms een mysterie. Een goed gesprek, wijze adviezen, sterke argumenten… en toch gebeurt er niets. Hoe kun je motivatie echt beïnvloeden?
Onderzoek toont aan dat Motiverende gespreksvoering een krachtige methode is om verandering en groei te stimuleren. Het draait niet om overtuigen, maar om luisteren, aansluiten en de juiste vragen stellen. Wat werkt wél bij weerstand, uitstelgedrag of een gebrek aan motivatie?
In deze sessie, gebaseerd op de nieuwe uitgave Motiverende gespreksvoering onthult Marlies Jellema hoe (aankomend) professionals met de juiste basishouding en gesprekstechnieken effectief verandering teweegbrengen.
Marlies Jellema is spreker, auteur en hogeschooldocent, gespecialiseerd in positieve psychologie, motiverende gespreksvoering en werkgeluk. Ze schreef onder andere Impact vanuit veerkracht en Motiveren kun je leren. Daarnaast is zij de maker van De Grote Motivatie Podcast, die in maart op Spotify verschijnt.
Wo 9 april | 12-13 uur | Digitaal vertellen: maak leren krachtiger met technologie | Pabo en Lerarenopleiding
Veel leerlingen zijn dol op technologie; het verhoogt hun betrokkenheid. Maar draagt technologie ook daadwerkelijk bij aan het leerproces? Dat gebeurt niet vanzelf. Technologie kan een vernislaagje over het leren leggen, maar er is meer nodig om het leren echt te verrijken, verbeteren en verbreden. Met een vijfstappenplan kun je jouw leerlingen meenemen in digitaal vertellen, waarmee het leerproces wordt gestimuleerd. Het gaat hierbij om non-fictieverhalen over uiteenlopende onderwerpen – van rekenen en aardrijkskunde tot taal en burgerschap – waarbij diverse mediavormen worden ingezet.
Frank Coenders is onderwijskundige en docent ICT & Media aan Hogeschool de Kempel in Helmond. Hij geeft les binnen de voltijd- en deeltijdopleiding, het zij-instroomtraject en de master Onderwijs en Technologie. Als expert in onderwijstechnologie volgt hij de nieuwste ontwikkelingen op de voet. Daarnaast is hij auteur van de lesmethode Digitaal vertellen als didactiek.
Wo 9 april | 15-16 uur | Student journey: software requirements analyseren in de praktijk | ICT
Hoe leer je studenten omgaan met onzekerheden in een softwareontwikkelproces? In deze sessie wordt een project beschreven waarin tweedejaarsstudenten Informatica van Hogeschool Rotterdam een innovatief en maatschappelijk relevant softwareproduct ontwikkelden voor een externe opdrachtgever.
De studenten startten zonder duidelijke context, gebruikersbehoeften of technische vereisten. Door verschillende leer- en onderzoeksmethoden te combineren, verwierven en pasten ze de benodigde kennis direct toe. Dit leidde tot een Proof of Concept, waarmee de opdrachtgever het project verder kon ontwikkelen.
Deze sessie biedt inzicht in hoe studenten in de praktijk leren software requirements te analyseren voor een systeem met maatschappelijke en economische impact.
De sessie wordt verzorgd door Hossein Chamani, vakdocent bij de opleiding Informatica van Hogeschool Rotterdam. Hij heeft ruime ervaring in diverse functies en rollen, waaronder docent, trainer, projectmanager, testmanager, netwerkintegrator en netwerkmanager. Sinds 2001 is hij verbonden aan de opleiding en zet hij zich in voor innovatief en praktijkgericht onderwijs. Daarnaast is hij oprichter van de CleanText Academy en auteur van de boeken Aan de slag met software requirements en Analytisch denken en helder schrijven. Hij is tevens medeauteur van Aan de slag met software testen en heeft diverse e-books gepubliceerd over technische communicatie, waaronder Schrijfgids requirements.
Do 10 april | 10-11 uur | Van AI-beginner naar AI-gebruiker | Alle opleidingen
Nieuwsgierig naar gen-AI, maar nog zoekende hoe je het in je onderwijs kunt inzetten? Je bent niet de enige! In deze sessie ontdek je meer mogelijkheden van gen-AI. We bespreken eerst een aantal praktische toepassingen en actuele ontwikkelingen. Daarna werk je een eerste idee uit waarmee je binnen je eigen werk verder aan de slag kunt.
Geen zorgen als je nog weinig ervaring hebt - de meeste docenten zijn nog aan het ontdekken wat werkt. Deze sessie is speciaal bedoeld voor beginners die al wel eens iets hebben uitgeprobeerd met gen-AI en die meer willen weten.
Ellen Bosch verbindt als docent en onderzoeker bij hogeschool Windesheim dagelijks theorie en praktijk. Ze ontwikkelde recent de e-learning Start smart met AI voor hbo-studenten bij Boom Uitgevers, specifiek gericht op het economische domein.
Do 10 april | 12-13 uur | Zelfregulatie in het basisonderwijs | Pabo en Lerarenopleiding
Je werk goed inplannen als student op de Pabo, bij blijven met alle stof en stageopdrachten, alles op orde en georganiseerd tot in de puntjes... Als jouw studenten dat nog niet helemaal in de vingers hebben, dan is deze sessie een aanrader. Maar niet alleen voor jouw studenten natuurlijk. Want hoe mooi zou het zijn als studenten deze strategieën mee kunnen nemen naar hun stageklas en daar meehelpen om het zelfregulerend leren van kinderen te stimuleren. Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor de lunchsessie Zelfregulatie in het basisonderwijs waar Petra Bunnik je alles vertelt over en kennis laat maken met zelfregulerend leren voor de Pabo.
Meer dan twintig jaar is Petra Bunnik werkzaam in het basisonderwijs. Haar passie voor het vak is ze gedurende die tijd niet kwijtgeraakt. Zien hoe een kind kan groeien en bloeien door op de juiste manier te leren, daaruit haalt ze haar energie. Behalve leerkracht is ze ook trainer, onderzoeker en auteur. Als onderwijskundige begeleidt ze besturen, scholen en docenten op het gebied van leerstrategieën en meer- en hoogbegaafdheid. Dit doet ze op een open en verbindende manier, met een duidelijke vertaalslag naar de dagelijkse praktijk. Haar missie is om leerstrategieën in het volledige onderwijsaanbod verweven te krijgen. Met dat doel voor ogen richtte ze samen met auteur en sociaal psycholoog Dr. Pieternel Dijkstra Strategie voor Leren op.
Do 10 april | 15-16 uur | Thematische analyse en AI | Alle opleidingen
Als je praktijkonderzoek uitvoert, of onderzoeksvaardigheden doceert aan hogeschool of universiteit, dan kom je tegenwoordig steeds vaker in aanraking met artificial intelligence (AI). In de eerste plaats omdat studenten er veel gebruik van maken, maar vooral ook omdat je als docentonderzoeker zelf handig gebruik kunt maken van deze tools. In deze sessie neemt Nel Verhoeven je mee in de wereld van generatieve AI op het gebied van Thematische analyse, een model voor het analyseren van kwalitatieve gegevens. We kijken naar mogelijkheden voor generatieve AI op dit gebied, en er komen een aantal toepassingen voorbij. Ook gaan we in gesprek over de voors en tegens van het inzetten van AI bij kwalitatief onderzoek.
Nel Verhoeven is bekend van haar boeken zoals Wat is Onderzoek?, Thematische Analyse en Statistiek in Stappen. Zij is socioloog, onderzoeker en methodoloog. Als voormalig universitair hoofddocent voert ze onderzoek uit, adviseert ze bij onderzoek, begeleidt ze onderzoek, geeft ze cursussen en workshops over onderzoek en schrijf ze over onderzoek. Nel werkt als zelfstandig onderzoeksconsultant voor hogescholen, universiteiten en andere kennisinstellingen.
Boom Academie
Hét online platform voor studeren en doceren
Tijdens de Boom Blended Week staat Boom Academie centraal – een flexibele, modulaire leeromgeving met alle ingrediënten voor effectief blended learning:
- Materiaal op maat samenstellen
- Studeren, trainen, toetsen op één plek
- Zelfstandig studeren voor studenten
- Eigen docentmateriaal toevoegen
- Realtime inzicht in studievoortgang