Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Inzichten in de werking van de hersenen is van groot belang voor de ggzprofessional. Met kennis over het meest complexe orgaan van het menselijke lichaam kom je heel veel te weten over het gedrag van de mens.
Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we steeds meer over de ontwikkeling en werking van de hersenen. Ook is neurotechnologie in de psychiatrie in opkomst. Het gaat hierbij zowel om beeldvorming als om het veranderen van het brein. Neurotechnologische mogelijkheden roepen ook ethische en juridische vragen op. We gaan met elkaar het gesprek aan hoe we deze innovatieve technologische behandelingen kunnen interpreteren.
Hoe kan je de laatste inzichten inzetten om psychische klachten te verminderen? Welke inzichten in de werking van de hersenen zijn van belang voor de klinische praktijk? Wat gebeurt er op het gebied van neuropsychologie? Welke technisch innovatieve behandelingen voor ernstige psychiatrische aandoeningen worden ingezet? Hoe werkt Deep brain stimulation en wat zijn de laatste resultaten? Werkt rTMS bij OCD patiënten? Experts vanuit verschillende invalshoeken delen hun nieuwste inzichten en kennis tijdens dit symposium.
Deze nascholing is een opname van het symposium Het brein in ontwikkeling, dat op 23 november 2023 heeft plaatsgevonden. De presentaties kunnen online gevolgd worden, waar en wanneer je maar wil.
Inleiding actuele ontwikkelingen neuropsychologie
Prof.dr. Martine van Zandvoort
Diagnostiek staat in de huidige gezondheidszorg vaak onder druk. Tegelijk is het kennen, erkennen en herkennen van de ander hét begin van goede en duurzame zorg. De rol en de mogelijkheden van het neuropsychologisch perspectief zullen belicht worden binnen het hedendaags krachtenveld van wetenschap en praktijk en de context van een biotechnologisch en informatietechnologische revolutie. Het neuropsychologisch perspectief kan helpen met onze beslissingen rondom diagnostiek en behandeling voor de zorg van morgen.
Diepe hersenstimulatie: een effectieve behandeling voor psychiatrische ziektebeelden?
Dr. Nienke Vulink
Diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation; DBS) is een invasieve vorm van neuromodulatie die steeds meer voor psychiatrische aandoeningen wordt gebruikt. Hoe werkt DBS en welke patiënten zijn geschikt voor deze behandeling? Wat gebeurt er in de hersenen door DBS en wat zijn de bijwerkingen? In deze lezing geeft Nienke een antwoord op bovenstaande vragen en een overzicht van de resultaten van behandeling met DBS voor een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS); de psychiatrische aandoening waar tot op heden de meeste ervaring mee is.
DBS voor anorexia en depressie: hoop bij therapieresistentie?
Dr. Roel Mocking
Diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS) is een innovatieve behandeling die toenemend wordt toegepast bij therapieresistente psychiatrische stoornissen. Waar DBS bij obsessieve-compulsieve stoornis bewezen richtlijnzorg is, wordt het bij depressie en anorexia nog in onderzoeksverband uitgevoerd. In de presentatie laten we uitkomsten zien van ons recente onderzoek naar DBS bij therapieresistente depressie en anorexia nervosa.
Magnetisme en de kracht van herhaling
Prof.dr. Odile van den Heuvel
De toepassing van niet-invasieve hersenstimulatietechnieken, zoals transcraniële magnetische stimulatie (TMS), neemt rap toe in de psychiatrie. Hoewel op basis van meta-analyses geconcludeerd kan worden dat TMS een toegevoegde waarde heeft in het behandelarsenaal van de obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), weten we nog niet wat de optimale toepassing is van TMS bij OCD. Een ideale behandeling leidt tot duurzaam herstel, zonder terugval. Maar wat doet TMS met de hersencircuits in OCD en is het te verwachten dat het tijdelijk moduleren van de circuits leidt tot blijvende veranderingen?
Mooi zijn, maar mooi niet zien
Maaike van Paridon
Bij patiënten met Body Dysmorphic Disorder (BDD) is er sprake van een overtuiging van een niet bestaande, of minimale, onvolkomenheid in het uiterlijk. Helaas zijn de huidige behandelingen voor een derde van de patiënten met BDD niet effectief. Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS), wat momenteel wordt ingezet bij patiënten met een depressie, is mogelijk ook effectief om patiënten met BDD te behandelen. Daar hebben wij onderzoek naar gedaan en die resultaten zullen wij delen.
Neurotechnologie in de psychiatrie: ethische en juridische uitdagingen
Prof.dr. Gerben Meynen
Neurotechnologie in de psychiatrie is in opkomst. Het gaat hierbij zowel om beeldvorming als om het veranderen van het brein. Neurotechnologische mogelijkheden roepen evenwel ethische en juridische vragen op. Doel van deze presentatie is het identificeren en analyseren van belangrijke ethische en juridische uitdagingen rond de neurotechnologie van vandaag en morgen. Hierbij wordt nadrukkelijk ook aandacht besteed aan (mogelijke) toepassingen binnen een gedwongen dan wel forensisch ggz kader.
Forumgesprek Technisch innovatieve behandelingen
Met prof.dr. Gerben Meynen, Maaike van Paridon, prof.dr. Odille van den Heuvel en dr. Roel Mocking
Onder leiding van Nienke Vulink gaan we in gesprek over de technisch innovatieve behandelingen en de ethische vraagstukken. Welke vragen heb je nog? Stel ze aan het panel en bespreek het met de experts.
Hersenen en bewustzijn: hoe komt waarneming tot stand?
Prof.dr. Cyriel Pennartz
In deze presentatie gaat prof.dr. Cyriel Pennartz in op wat we verstaan onder ‘bewustzijn’. Hier bestaan zeer verschillende definities van, dus is het belangrijk om aan te geven waar we het eigenlijk over hebben.
We bekijken de hersenen in vogelvlucht om na te gaan welke structuren en capaciteiten wel of niet met bewustzijn te maken hebben. Hoe ver zijn we gevorderd in het onderzoek naar bewustzijn? We staan stil bij computermodellen van waarneming, die aanwijzingen geven over hoe de hersenen in staat zijn om perceptie en verbeelding voort te brengen. Is zien iets dat geleerd wordt tijdens de vroege ontwikkeling? Hoe ontstaat een beeld van het ‘zelf’? Ten slotte werpen ook de modernste inzichten ons terug op een oud filosofisch probleem: wat is de aard van hersen-geest relaties?
werkt sinds 2010 op de polikliniek angst- en dwangstoornissen van het Amsterdam UMC met patiënten met zeer ernstige obsessieve-compulsieve en aanverwante aandoeningen. Zij is lid van het multidisciplinaire klinische- en onderzoeksteam voor neuromodulatie (rTMS, ECT en diepe hersenstimulatie (DBS)) o.l.v. prof.dr. D. Denys op de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC. Ze heeft haar onderzoek naar BDD, misofonie en andere compulsieve stoornissen uitgebreid met de focus op fenomenologie, afbeeldend onderzoek en behandeling. Acht jaar geleden heeft zij in het Amsterdam UMC samen met de afdeling Dermatologie een psychodermatologie spreekuur opgezet. Verder is zij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychodermatologie en bestuurslid van de European Society of Dermatology and Psychiatry. Van 2014 tot 2018 was zij chef de policlinique van de Psychiatrie in het Amsterdam UMC en lid van het bestuur van de afdeling Psychiatrie. Zij nam deel in de werkgroep nieuwe bekostiging ggz van de NVvP en was van 2018 tot 2021 bestuurslid van de NVvP.
werkt als psychiater op de gespecialiseerde polikliniek Centrum Neuropsychiatrie Parkinson (welke zij in 2008 heeft opgericht). Daarnaast leidt zij een onderzoeksgroep Neuropsychiatrie, op het grensvlak van de psychiatrie, neurologie en neurowetenschappen. Zij houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met de structuur en functie van de hersenen bij mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) en aanverwante stoornissen. Zij leidt het wereldwijde consortium ENIGMA-OCD. Kennis over de hersencircuits vertaalt zij naar de klinische praktijk, onder meer door de toepassing van niet-invasieve hersenstimulatie, zoals transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Zij leidt momenteel de multi-center trial TETRO (TMS voor exposure therapie resistente OCD), welke op 5 plekken in Nederland loopt.
is psychiater en filosoof. Hij is als bijzonder hoogleraar forensische psychiatrie verbonden aan de Universiteit Tilburg en als docent filosofie aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Als psychiater is hij tevens werkzaam bij GGz inGeest, Amsterdam. Medehoofdredacteur van het Handboek Psychiatrie en Filosofie.
is psychiater en assistant professor bij het Amsterdam UMC, locatie AMC. Hij is cum laude gepromoveerd en doet momenteel onderzoek naar neuromodulatie bij psychiatrische stoornissen. Daarbij is een belangrijk focus het overbruggen van de kloof tussen wetenschap en klinische praktijk.
is werkzaam als psychiater bij de polikliniek Eetstoornissen en polikliniek Entree (angst en stemming) van GGZ Centraal in Hilversum. Daarnaast doet zij onderzoek in het kader van een promotie traject in het AMC, met als onderwerp Body Dysmorphic Disorder.
is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (Faculty of Science) en leidt daar de groep Cognitie en Systemen in de Neurowetenschappen bij het Swammerdam Instituut voor Levenswetenschappen, gevestigd op het Sciencepark in Amsterdam. Hij doet met zijn groep experimenteel onderzoek naar de neurale basis van waarneming, en bouwt ook computermodellen van het brein.
Portretfoto door Tessa Posthuma de Boer
is klinisch neuropsycholoog en hoogleraar Translationele neuropsychologie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zij houdt zich bezig met het verbinden van wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk. Haar wetenschappelijk onderzoek richt zich in het bijzonder op de functionele neurochirurgie (neuro-oncologie & epilepsie) en de menselijke waarneming. Daarnaast is zij hoofdopleider van de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog en leidt zij op binnen de neuropsychologische diagnostiek op niveau van Bachelor & Master tot klinische neuropsycholoog.
De on demand versie van dit symposium is niet geaccrediteerd. Je kan (op verzoek) wel een certificaat ontvangen voor je deelname.
Hoe kan je de laatste inzichten inzetten om psychische klachten te verminderen? Welke inzichten in de werking van de hersenen zijn van belang voor de klinische praktijk? Wat gebeurt er op het gebied van neuropsychologie? Welke technisch innovatieve behandelingen voor ernstige psychiatrische aandoeningen worden ingezet? Hoe werkt Deep brain stimulation en wat zijn de laatste resultaten? Werkt rTMS bij OCD patiënten? Experts vanuit verschillende invalshoeken delen hun nieuwste inzichten en kennis tijdens dit symposium om deelnemers antwoorden te verschaffen op deze en andere vragen.
Na afloop van het symposium zijn de deelnemers bekend met de werking van de hersenen. Hoe heeft dit orgaan te maken met het gedrag en complexe psychische stoornissen? Deelnemers kunnen de kennis over de werking van het brein in de dagelijkse klinische werk incorporeren en weten innovatieve technologische behandelingen te interpreteren.
Het inschrijfgeld voor de on demand online nascholing bedraagt € 99,-.
Inschrijven voor deze on demand nascholing kan via bovenstaande button.
Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.
Dit congres is bedoeld voor psychiaters, psychologen, artsen, psychotherapeuten, POH-GGz, spv’ers en degenen die in opleiding zijn of studeren voor deze disciplines. Andere geïnteresseerde professionals zijn uiteraard ook van harte welkom.