Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
De huidige gezondheidszorg wordt ingedeeld in somatische en geestelijke gezondheidszorg. Toch komt het vrijwel nooit voor dat iemand met psychisch lijden helemaal geen lichamelijke effecten ervaart, en andersom. Lichaam en geest zijn één geheel, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op dit congres bespreken we de gevolgen van traumatische ervaringen op het lichamelijk functioneren. Ook komen lichamelijke uitingsvormen van traumatische ervaringen aan bod.
We exploreren welke lichaamsgerichte behandelingen een context kunnen bieden voor getraumatiseerde mensen. Als laatste wordt besproken in hoeverre leefstijl van invloed is op de behandeling, en of het aangaan en vasthouden van een gezonde leefstijl lastiger is voor mensen met trauma in de voorgeschiedenis. Dit congres belooft diepgaande inzichten in het complexe samenspel tussen trauma en het fysieke lichaam en waardevolle kennis en praktische tools voor de klinische praktijk.
Deze nascholing is een opname van het symposium Het lichaam en trauma, dat op 26 januari 2024 heeft plaatsgevonden. De presentaties kunnen online gevolgd worden, waar en wanneer je maar wil.
Trauma in de jeugd en volwassenheid: effecten op lichaam en geest
Prof.dr.mr. Christiaan Vinkers
Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die trauma heeft meegemaakt. Waarom hebben mensen eigenlijk zo veel last van een trauma, en waarom hebben we zo weinig grip op de gevolgen ervan? In deze lezing sta ik stil hoe trauma ontstaat in een individu, zowel in de jeugd als volwassen tijd, en hoe trauma invloed heeft op onze binnenwereld, immuunsysteem, lichamelijke gezondheid en ons brein. Wat moeten we doen om beter met trauma om te gaan en handvatten te geven om alle mensen die worstelen te helpen? Daar is nog een wereld te winnen!
Relationeel trauma, ziekte en gezondheid
Roland Verdouw
Waarom begrip van neurobiologische kernprincipes essentieel is in de zorg voor relationeel beschadigde mensen. Onze gezondheid en welbevinden wordt grotendeels bepaald door de relationele gezondheid of afwezigheid daarvan. Relationele ervaringen – vooral vroeg in het leven – leggen de basis voor het functioneren van ons stress-, afweer, hormonale en beloningssysteem. Relationeel trauma en verwaarlozing camoufleert zich in de tijd door een combinatie van fysieke, mentale, verslavings- en psychosociale problematiek. Begrip van het probleem, bepaalt ons handelen. Hoe kan een neurobiologische lens bijdragen aan betere diagnostiek en behandeling van de meest kwetsbare mensen?
Somatoforme dissociatie, een manifestatie in de klinische praktijk
Christel Kraaij
Somatoforme dissociatie is een veelvoorkomende traumagerelateerde klacht, die vanwege de DSM-indeling helaas losstaat van de traumagerelateerde en dissociatieve stoornissen, terwijl deze in de praktijk veelvuldig samen voorkomen en ook theoretisch gezien vanuit het traumaperspectief goed te begrijpen en te behandelen is.
Zelfbeschadiging als taal voor wat niet gezegd kan worden
Dr. Nienke Kool
Zelfbeschadiging heeft vele vormen, betekenissen en achtergronden. Vandaag staan we stil bij wat met zelfbeschadiging tot uiting wordt gebracht. Hoe kunnen we dit verstaan en verstaan we dat ook echt? Om mee naar huis te nemen: kijk naar het onderliggende proces, of de boodschap, van zelfbeschadiging. Doe dat vooral in samenspraak én in contact met degene die zich beschadigt. Vergeet hierbij ook de naaste niet.
Trauma en de wijsheid van het lichaam: een eerste introductie van Sensorimotor Psychotherapy
Dr. Anneke J.G. Vinke
Sensorimotor Psychotherapy benadrukt de rol die het lichaam speelt bij in het overleven van traumatische situatie en bij verwerking van trauma gerelateerde klachten. SP benadrukt dat emoties en traumatische ervaringen niet puur mentaal zijn; ze worden eveneens opgeslagen en uitgedrukt in de sensaties en bewegingen van het lichaam.
Leefstijlpsychiatrie en trauma: ‘kijk (ook) onder de hals’
Prof.dr. Rogier Hoenders
In de psychiatrie is neuro-science een florerend onderzoeksveld dat zoveel fascinerende feiten en spectaculaire plaatsjes van het menselijk brein produceert dat je bijna zou vergeten dat er onder de hals ook nog iets is. Deze lezing gaat over de rol van het lichaam in relatie tot chronische stress en trauma, en over wat leefstijlpsychiatrie kan betekenen bij trauma-gerelateerde aandoeningen.
Paneldiscussie
is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij werkt als P-opleider bij Fivoor en is ook coördinerend regiebehandelaar binnen het TBS onderdeel van Fivoor. Bij het Erasmus MC promoveert hij op zijn onderzoek naar de invloed van de eigen jeugd van hulpverleners op hoe zij omgaan met stress, trauma’s en geweld op de werkvloer. Zijn promotoren zijn prof. Niels Mulder en prof. Miranda Olff. Naast zijn promotieonderzoek werkt hij bij Jeugdhulp Friesland, waar hij consulten doet voor pleegzorg en gezinshuizen en intervisie voor de gedragswetenschappers begeleidt. Ook is hij maat bij TeamNext, van waaruit hij NMT Mentor voor Europa is en nationaal en internationaal lezingen, workshops en consultaties verzorgt vanuit het Neurosequentiële Model.
is klinisch psycholoog, psychotherapeut en emeritus bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden.
is verplegingswetenschapper en werkzaam bij het Centrum Intensieve Behandeling van Parnassia te Den Haag.
is psychiater en leidinggevende bij CIP Lentis en bijzonder hoogleraar zingeving, leefstijl en GGZ aan de Rijksuniversiteit Groningen.
is klinisch psycholoog en bestuurder van Trauma en Transitie, een specialistische GGZ-instelling te Doorn gericht op volwassenen die kampen met de gevolgen van (vroeg)kinderlijke traumatisering.
is kinder- en jeugdpsychiater en werkzaam op het snijvlak van de jeugd-GGZ en jeugdzorg met de focus op effecten van relationele traumatisering en verwaarlozing. Sinds 2013 is hij verbonden aan het Neurosequential Network, waar hij met de toekenning van een Fancourt-studiebeurs zich certificeerde in het Neurosequentiële Model tot NMT Mentor. Samen met zijn collega’s van TeamNEXT heeft hij als doel het verder implementeren van het Neurosequentiële Model binnen Nederland en Europa. Daarnaast is hij momenteel werkzaam bij de polikliniek Haaglanden en Jeugdhulp Friesland.
is GZ-psycholoog, orthopedagoog-generalist en gecertificeerd in Sensorimotor Psychotherapy. Zij specialiseerde zich in diagnostiek en behandeling van (vroegkinderlijk) trauma, adoptie en pleegzorg. Zij werkt in eigen praktijk in Bilthoven. Daarnaast is zij als gastmedewerker verbonden aan de Master Forensische pedagogiek en gezinshulpverlening van de Universiteit Leiden. Zij is docent bij de RINO en bij de Trauma-academie (PAO psychologie) en coördineert de opleiding SP in Nederland.
is psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht bij het Amsterdam UMC. Hij is lid van de Raad Medische Wetenschappen van de KNAW. Eerder schreef hij samen met Roeland Vis Hoe zit het nu echt met antidepressiva, en recentelijk verscheen onder zijn naam het boek In de ban van burn-out. Hij is mede-oprichter van de Afbouwpoli bij GGZ InGeest, en betrokken bij onderzoek naar het afbouwen van antidepressiva.
De on demand versie van dit symposium is niet geaccrediteerd. Je kan (op verzoek) wel een certificaat ontvangen voor je deelname.
Het doel van de bijeenkomst is de deelnemers op de hoogte te brengen van de relevante klinische en wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van de verbinding tussen traumatische ervaringen en het lichaam. De deelnemers zijn aldus op de hoogte van de belangrijkste aspecten van diagnostiek en behandeling.
Na afloop van het symposium zijn de deelnemers bekend met de signalen die het lichaam geeft en hoe daarmee om te gaan in de behandelpraktijk. Zij zijn zich (meer) bewust van het belang van het correct lezen van het lichaam en de verschillende systemen, en de patiënt daarmee bekend te maken. De deelnemers hebben handvatten gekregen om in het dagelijkse klinische werk te incorporeren.
Het inschrijfgeld voor de on demand online nascholing bedraagt € 99,-.
Inschrijven voor deze on demand nascholing kan via bovenstaande button.
Indien de betaling via iDeal wordt voldaan, sturen wij de je link naar de on demand binnen enkele werkdagen toe. Indien de betaling per bankoverschrijving wordt voldaan, sturen wij de link naar de on demand uiterlijk op de dinsdag na ontvangst van de betaling toe (bankbetalingen worden elke maandag verwerkt).
Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.
Deze nascholing is bedoeld voor psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, POH-GGz en degenen die in opleiding zijn of studeren voor deze disciplines. Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.