Louise Berkhout
Louise Berkhout (1952) is docent aan de Hogeschool Leiden. Ze was GZ-psycholoog, heeft orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en is gepromoveerd op onderzoek naar spelen en psychosociale gezondheid. Louise zet zich in om het belang van spelen op elke leeftijd onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zij doet onderzoek naar spel, schrijft in vakbladen en geeft lezingen.
Louise Berkhout groeide op in Amsterdam, waar de omheinde speeltuin tussen de huizen het veilige domein was om te spelen. Echter twintig minuten lopen naar de Montessori school samen met grote zus bood alle gelegenheid om gevaarlijke capriolen uit te halen, zoals het aan de buitenkant van de brugleuning lopen boven het water (zonder te kunnen zwemmen). Dankzij een moeder die het toestond om bij de zondagse wandelingen in bomen te klimmen en die haar avontuurlijke dochter de ruimte gaf om kattenkwaad uit te halen, is de liefde voor spelen behouden.
Louise heeft na de middelbare school een half jaar in Noorwegen gewerkt als groepsleidster in een instelling voor kinderen met meervoudige handicaps en een half jaar als jongste knechtje bij pottenbakkerij Zaalberg in Leiden. Daarna volgde de studie andragologie aan de Universiteit van Amsterdam tegelijk met de opleiding kunstzinnige therapie De wervel. Nog tijdens de universitaire studie werkte Louise als kunstzinnig therapeut op de Geert Groote school in Amsterdam. Door het werken met kinderen lag het voor de hand om van studierichting te veranderen en koos zij voor een doctoraal examen in orthopedagogiek. Hierna kon zij aan de slag als schoolpsycholoog (later Gz-psycholoog) bij de Begeleidingsdienst voor vrije scholen. Een baan die goed te combineren was met een gezin met drie jonge kinderen. En die bovendien de mogelijkheid bood om gedurende vijfentwintig jaar veel verschillende competenties te ontwikkelen. Zo heeft zij een leerlingvolgsysteem ontworpen en op veel verschillende scholen geïntroduceerd. Trainingen aan leerkrachten over hoogbegaafde leerlingen gegeven en in samenwerking met kleuterleerkrachten een schoolrijpheidsonderzoek ontwikkeld en nog veel meer. Daarnaast gaf zij les in ontwikkelingspsychologie op de vrijeschool Pabo.
De speciale interesse in het jonge kind en de toenemende druk om steeds meer tijd in te ruimen voor het aanleren van beginnend rekenen en taal ten koste van tijd om te spelen, vormde de aanzet voor het starten van een promotietraject bij Professor Sieneke Goorhuis-Brouwer aan de Universiteit van Groningen. Dit traject resulteerde in 2012 in het proefschrift ‘Play and psycho-social health of boys and girls aged four to six.’ Twee belangrijke bevindingen zijn dat kinderen tijd nodig hebben om in hun spel te komen én dat gevarieerd spelen de veerkracht bevordert.
Van 2013 tot en met 2021 werkte Louise als docent onderzoeksvaardigheden bij de opleiding Management in de Zorg aan de Hogeschool van Leiden en gaf daarnaast les in ontwikkelingspsychologie. De cirkel is rond nu Louise sinds enige jaren afstudeeronderzoek begeleidt bij de opleiding Kunstzinnige Therapie (Vaktherapie beeldend, muziek en spraak-drama), eveneens aan Hogeschool Leiden.
Daarnaast is zij actief in het Speelforum, onderdeel van stichting Ruimte voor de Jeugd, dat twee maal per jaar debatten organiseert tussen (wetenschappelijke) onderzoekers en het werkveld met als doel het belang van spelen voor de ontwikkeling van het kind onder de aandacht te brengen.
Tevens verschijnen artikelen van haar hand in vakbladen en geeft zij lezingen op scholen en bij organisaties voor kinderopvang.
En tot haar grote geluk zijn er wel acht kleinkinderen in de leeftijd van 11-0 jaar die graag spelen!