Symposium Kerk en koloniaal geweld

De rol van militaire geestelijken in Indonesië
Op 26 maart verschijnt Oorlog zonder genade, het boek van historicus en docent onderzoeksjournalistiek Koos-jan de Jager, over de rol van Nederlandse kerken tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.
In de tweede helft van de jaren 1940 werden honderden predikanten en priesters in uniform uitgezonden om Nederlandse troepen geestelijk bij te staan. Zij waren ervan overtuigd dat Nederland geroepen was om de koloniale orde te herstellen en vergezelden militairen op patrouilles en bij gevechtsacties. Daarbij kwamen zij in aanraking met extreem geweld, waaronder brandende kampongs, martelingen en executies.
Tijdens een symposium op de Christelijke Hogeschool Ede gaat Koos-jan de Jager, in gesprek met andere kenners, in op de vraag centraal hoe de Nederlandse kerken zich verhielden tot de gewelddadige oorlog in Indonesië. Wie waren deze militaire geestelijken, hoe rechtvaardigden zij hun aanwezigheid en veranderde hun houding door de harde oorlogsomstandigheden?
Met bijdragen van onder anderen theoloog en podcastmaker Kees van Ekris, hoofdkrijgsmachtpredikant Gert van der Ende, auteur Koos-jan de Jager en studenten journalistiek. De middag staat onder leiding van journalist en schrijver Esther van Lunteren.
Tijdens het symposium is Oorlog zonder genade te koop.
Praktische informatie
Datum: 28 maart 2025
Tijd: 14.00 - 16.30 uur
Locatie: Christelijke Hogeschool Ede, Oude Kerkweg 100, Ede
Toegang: Gratis (wel aanmelden)