Zojuist verschenen: Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren
Passende en effectieve hulp op basis van kennis en context
Het Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren geeft een heldere uiteenzetting van de verschillende manieren waarop deze jongeren en hun gezinnen behandeld kunnen worden. Daarbij steunt het boek op twee belangrijke pijlers: kennis van de suïcidale ontwikkeling bij jongeren en de context van het gezin. Hulpverleners leren hoe ze de ernst van de situatie kunnen beoordelen en hoe zij door kunnen vragen over suïcidale gedachten en plannen. Speciale aandacht is er voor suïcidale jongeren uit niet-westerse gezinnen en welke hulp daarbij past.
Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag
In mei 2012 werd de Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag gepubliceerd. Deze Richtlijn bevat aparte hoofdstukken over jeugd, en dat is belangrijk: weliswaar zijn de processen die bij jeugdigen tot suïcidaal gedrag leiden vergelijkbaar met die bij volwassenen, maar de hulpverlening is complexer. Juist bij suïcidale jongeren spelen ouders een cruciale rol, en zij dienen intensief bij de behandeling betrokken te worden. Het Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren richt zich speciaal op de praktische uitvoering van de Richtlijn waar het gaat om jongeren.
Opbouw van het boek
Het boek is verdeeld in vier delen. Deel een geeft algemene informatie over suïcidaal gedrag, brengt de ketenzorg en de plaats van niet-ggz-hulpverleners in beeld en gaat in op de relatie met zelfbeschadigend gedrag. In het tweede deel richten de auteurs zich op risicofactoren, risicotaxatie en het proces van de integrale diagnostiek van de suïcidaliteit die tot de zogeheten structuurdiagnose leidt. Vervolgens geeft deel drie een overzicht van alle mogelijke vormen van hulp, gekoppeld aan het stadium van de suïcidaliteit en gaat het laatste deel dieper in op specifieke onderwerpen zoals suïcidaal gedrag binnen de kliniek en bij jongeren met een persoonlijkheidsstoornis.
Voor wie is dit boek?
Handboek suicidaal gedrag bij jongeren is bedoeld voor iedereen die met depressieve en suïcidale jongeren te maken heeft. Dit zijn bijvoorbeeld medewerkers van crisisdiensten, jeugdhulpverlening en praktijkondersteuners in huisartsenpraktijken. Ook mensen die niet werkzaam zijn in de ggz, maar wel met suïcidale jongeren in aanraking kunnen komen, krijgen in dit boek duidelijke aanwijzingen over wat hun mogelijkheden zijn en welke beperkingen voor hen gelden. Ze kunnen belangrijke schakels zijn in de hulpverlening, ook als specialistische hulp nodig is.