Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
Binnen de geneeskunde vormt, naast de anamnese en het lichamelijk onderzoek, het laboratoriumonderzoek een van de pijlers voor diagnostiek. Artsen worden hierbij ondersteund door andere zorgprofessionals als verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, assistenten en artsen in opleiding. Voor een goed begrip van laboratoriumonderzoek en een goede interpretatie van labuitslagen, is kennis over de chemische processen in de mens onmisbaar.
Chemie van de mens legt op een begrijpelijke, praktijkgerichte en toegankelijke manier uit hoe de mens als chemische fabriek functioneert. Deze fabriek draait meestal zonder problemen. Maar soms treden er storingen op. Dan moet er onderzoek worden gedaan naar de oorzaak en dat gebeurt vaak in het laboratorium.
Dit rijk geïllustreerde boek begint met een beknopte inleiding in de scheikunde. Hierna komt aan de hand van de belangrijke voedingsstoffen, koolhydraten, eiwitten en vetten, het functioneren en disfunctioneren van de verschillende systemen in het lichaam aan de orde. Er wordt dus ingegaan op verschillende ziektebeelden, waarbij direct wordt toegelicht wat er precies in het laboratorium wordt gemeten, waarom dit wordt gedaan en wat de uitslagen betekenen voor de patiënt.
De hoeveelheid ziektebeelden en soorten laboratoriumbepalingen is enorm. De auteur heeft zich daarom beperkt tot het meest voorkomende laboratoriumonderzoek. Natuurlijk ontbreekt een lijst met referentiewaarden niet: gemeten waarden kunnen dan direct vergeleken worden met normaalwaarden.
Chemie van de mens is een opleidingsboek en naslagwerk in een. Het mag niet ontbreken in de omgeving van alle zorgprofessionals die regelmatig met laboratoriumonderzoek te maken krijgen. Het biedt houvast bij de interpretatie van onderzoek en geeft kraakheldere uitleg over complexe onderwerpen in de klinische chemie.
John Souverijn studeerde biochemie in Amsterdam. Na zijn promotie werd hij opgeleid tot klinisch chemicus aan het LUMC te Leiden. Daarnaast was hij actief als consultant en klinisch chemicus in eerstelijns laboratoriumonderzoek in Leiden, Etten Leur, Velp en Eindhoven. Souverijn werkte mee aan tal van publicaties over klinische chemie, waaronder het Nederlandstalige standaardwerk Handboek Medische Laboratoriumdiagnostiek. Souverijn heeft veel waardering gekregen voor zijn talent het ingewikkelde en complexe aandachtsgebied van de klinische chemie voor een grote groep professionals laagdrempelig en begrijpelijk voor het voetlicht te brengen.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account